Ανοιχτή Επιστολή πρός την Ιερά Μητρόπολη Πατρών

Προς τον διαχειρηστή / διαχειρήστρια του email της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών,

Διάβασα πρόσφατα γιά την μετονομασία του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια». Καθ’ ότι εγώ δεν είμαι θρησκευόμενος, δεν θεωρώ πως το όνομα είναι αυτό που παίζει κάποιο ρόλο στο κατά πόσο οι άρρωστοι του νοσοκομείου θα γίνουν καλά ή όχι. Προφανώς, γιά κάποιους είναι αρκετά σημαντικό το να προσπαθήσουν γιά την μετονομασία του νοσοκομείου, και γιά τον υπουργό Υγείας εξ’ ίσου σημαντικό ώστε να το φέρει στην Βουλή και να το ψηφίσει. Δεν στέκομαι στο γεγονός πως ενώ η χώρα που ζούμε ταλανίζεται από σημαντικά προβλήματα, ο υπουργός Υγείας ασχολείται με ένα όνομα αντί να ασχολείται – γιά παράδειγμα – με τα υπέρογκα χρέη των νοσοκομείων που σύντομα θα τα οδηγήσουν σε πτώχευση, αφήνοντας τους άρρωστους στο έλεος της μοίρας του. Θα σταθώ όμως στο γεγονός πως θα περίμενα από την επίσημη Ελληνική Εκκλησία να πάρει θέση σε αυτά τα σημαντικά προβλήματα.

Επειδή δεν είδα ούτε ένα συσσίτιο στο λιμάνι της Πάτρας και στους καταυλισμούς των μεταναστών οργανωμένο από την επίσημη Ελληνική Εκκλησία θα ήθελα εδώ να κάνω κάποιες ερώτησεις και θα σας παρακαλούσα να με διαφωτίσετε : Έχετε πεινάσει ποτέ; Έχετε δεί τα παιδιά σας να πεινάνε; Και αν ναι, εσεις δεν θα οδηγούσαστε στο να κλέψετε, να αρπάξετε, να φάτε; Όλους αυτούς τους «Άθλιους» των Πατρών τους συνδράματε με κάποιο τρόπο; Μία σούπα γιά τους φτωχούς, λίγο γάλα γιά τα παιδιά δώσατε; Η «Παναγία η Βοήθεια» ασχολήθηκε να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας πρίν γίνει η επιχείρηση-σκούπα; Και όταν έγινε, βοήθησε να μην τους δείρουν, να μην κάψουν τον καταυλισμό τους, να μην τους φερθούν αντιχριστιανικά; Και όσοι κατέληξαν στις φυλακές, βοήθησε να τους πάει ρούχα, τσιγάρα, ένα χαρτζηλήκι, έστω κάτι να διαβάσουν; Τέλος, και άν δεν έγινε τίποτα από τα προηγούμενα που αναφέρω, σε ποιά εκκλησία, από ποιόν άμβωνα, ποιοί ιερείς μίλησαν στους πιστούς προτρέποντας τους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Χριστού, να βοηθήσουν, να συνδράμουν, να σκουπίσουν δάκρυα, να προσφέρουν ελεημοσύνη; Η «Παναγία η Βοήθεια» νοιάζεται γιά το καλό της όνομα φαρδύ-πλατύ πάνω στο νοσοκομείο και τίποτα άλλο;

Το νοσοκομείο το ονομάσατε όπως επιθυμούσατε – τα χρέη του θα βοηθήσετε ίσως να περιοριστούν; Ή και αυτό είναι έργο της επίσημης Πολιτείας και η Εκκλησία κάνει το φιλανθρωπικό της έργο «εν κρυπτώ»;

Και τελικά, αιδώς υπάρχει;

Advertisements

2 Σχόλια to “Ανοιχτή Επιστολή πρός την Ιερά Μητρόπολη Πατρών”

 1. Αν και δεν είμαι από την Πάτρα, νομίζω ότι η Μητρόπολη Πατρών έχει κάνει αρκετά για τους μετανάστες. Σε παραπέμπω εδώ. Σίγουρα μπορούν να γίνουν περισσότερα. Πρέπει, όμως, να κατανοήσεις ότι λόγω της οικονομικής κρίσης γενικά οι δωρεές έχουν περιοριστεί.
  ( http://www.i-m-patron.gr/news1/news_2008/7_10_08_news.html )

  Επίσης, έχω την εντύπωση ότι ο ναός αυτός βοηθάει περισσότερο ανθρώπους άπορους, κάθε φυλής και θρησκεύματος, που επισκέπτονται το νοσοκομείο ( εκτός από το όποιο πνευματικό έργο, το οποίο απευθύνεται στους Ορθοδόξους ) . Συμφωνούμε ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην αγάπη προς τον πλησίον. Μακάρι να βρεθούν και όσοι θα προσφέρουν κάτι από το υστέρημά τους για το σκοπό αυτό.

  Για τις φυλακές, επίσης, υπάρχει ειδική διακονία της Εκκλησίας. Σίγουρα, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της προσφοράς των ναών και της Εκκλησίας, εντός και εκτός Ελλάδος.
  ( http://www.onisimos.gr )
  ( http://www.diakonia-filakon.gr )

 2. Αγαπητέ pilotos91, eμένα είναι η γυναίκα μου από την Πάτρα, οπότε πολλά πράγματα τα ξέρω και τα έχω δει από πρώτο χέρι.

  Την εξήγηση, «λόγω της οικονομικής κρίσης γενικά οι δωρεές έχουν περιοριστεί», την θεωρώ απαράδεκτη όταν την αντιπαραβάλω με Βατοπέδια και έργα και ημέρες «αγίων» σαν τον πρώην Αττικής, με τα εκατομμύρια που αποθησαύρισε «γιά τα γηρατειά του».

  Λέτε : «μακάρι να βρεθούν και όσοι θα προσφέρουν κάτι από το υστέρημά τους για το σκοπό αυτό». Δηλαδή αυτοί που ΔΕΝ έχουν, να στερηθούν κι’ άλλο γιά να βοηθήσουν, την στιγμή που χρυσοκάνθαροι σαν τους περισσότερους μητροπολίτες ζούν στην χλιδή. Βλέπετε μήπως κάτι σάπιο σε αυτόν το συλλογισμό;

  Σχετικά με την MKO Αλληλεγγύη που αναφέρει η Ι.Μ.Πατρών στο link που μου δώσατε, τα έργα και τις ημέρες της, να σας παραπέμψω κι εγώ στα παρακάτω άρθρα :

  1. Τα κατ’ εξακολούθησιν «σάπια» πεπραγμένα της «Αλληλεγγύης»
  (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_21/06/2009_319423)
  2. «Φέρτε πίσω 5,6 εκατ. ευρώ» (http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,id=62699776)
  3. ΜΚΟ Αλληλεγγύη, τα «Ιερά Κοτέτσια» και οι… Πρόσφυγες (http://roides.wordpress.com/2007/03/02/mko/)
  4. Επιστολή μητροπολίτου Ζακύνθου Χρυσόστομου (http://archive.enet.gr/online/online_hprint?q=%25CC%25CA%25CF+%25C1%25EB%25EB%25E7%25EB%25E5%25E3%25E3%25FD%25E7&a=&id=87370120)

  Όπως βλέπετε, εγώ σας δίνω άρθρα που δεν βρίσκονται στο επίσημο site της Ι.Μ.Πατρών.

  Αγαπητέ pilotos91, το τί προσφέρει η επίσημη Ελληνική Εκκλησία σε αντιπαραβολή με τον αμύθητο πλούτο μονών, μητροπόλεων και αρκετών εκ των ιερέων της, είναι σταγόνες στον ωκεανό μπροστά στις ανάγκες που υπάρχουν και στις αδικίες που βοούν. Δεν τα έχω με τον ναό του νοσοκομείου. Απαξιώνω όμως τους φαρισαίους που δίνουν ένα γιά να πάρουν δέκα, και όλο τους το μέλημα είναι η τσέπη τους.

  Υπάρχει διακονία για τις φυλακές; Βεβαίως. Υπάρχουν καλοί και πονόψυχοι ιερείς; Το δίχως άλλο. Το θέμα είναι πως θα έπρεπε ΟΛΟΙ να είναι έτσι, και αυτοί που δεν είναι να απομονώνονται. Συμβαίνει αυτό; Απαντήστε εσείς, όχι σε μένα αλλά στην συνείδηση σας.

  Όσο η επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος δεν καταδικάζει τα κακώς κείμενα του οίκου της ξεκάθαρα, θα συνεχίσω να φρίττω και να ορύωμαι.

  Σαν υστερόγραφο, να προσθέσω πως δεν θέλω απλά να κάνει ΚΑΤΙ η Εκκλησία – απαιτώ να μείνει πιστή στους όρκους της και να κάνει τα ΠΑΝΤΑ, από την στιγμή που διεκδικεί να είναι πνευματικός ταγός. Αλλιώς, να βγάλει τον σκασμό και να περιμένει στην σειρά, μέχρι να κριθεί κι αυτή όπως αξίζει σε όλους τους παρανομούντες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: