Προσφορά στον Πολίτη (;)

Το κείμενο αυτό το βρήκα στο forum της αθεΐας. Θεωρώ την παρακάτω ανάλυση κατατοπιστική και ενδιαφέρουσα, αν και η κουβέντα δεν περιορίζεται σε αυτό το απόσπασμα.

Όποιος ενδιαφέρεται γιά την συζήτηση, μπορεί να την βρεί εδώ.

.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~

Παράθεση:
Σχετικά με το «επίπεδο» τον αστυνομικών να πω ότι εγώ προσωπικά θα ήθελα πολύ να γίνω αστυνομικός επειδή θέλω να γίνω ο αστυνομικός που έχω στο μυαλό μου, να προστατεύσω και να προσφέρω στον πολίτη. Οποτε υποθέτω (κρίνοντας από εμενα) ότι υπάρχουν αστυνομική που ξεκίνησαν με αυτό το σκεπτικό.

Πώς θα προσφέρεις στον πολίτη; Κυνηγώντας το έγκλημα των κατωτέρων τάξεων μόνο ; Και με τους αληθινούς εγκληματίες, αυτούς της «καλής» κοινωνίας, δηλ. με την γενεσιουργό εγκληματικότητα θα κάνουμε την πάπια;

Aπό της αρχαιοτάτης ιδρύσεώς του ο στόχος του θεσμού της αστυνομίας ήταν η καταστολή της εγκληματικότητας των κατωτέρων κοινωνικών στρωμάτων (η οποία συχνά έχει κοινωνικά αίτια), ώστε αυτή να μήν κάνει αντίπραξη στην θεσμικώς κατοχυρωμένη εγκληματικότητα των ανωτέρων κοινωνικών στρωμάτων. Με άλλα λόγια στόχος του θεσμού της αστυνομίας ήταν ανέκαθεν η διασφάλιση της ευρυθμίας τής εγκληματικότητας τής «καλής κοινωνίας» και η «πάταξη» κάθε άλλου είδους «ανταγωνιστικής» εγκληματικότητας. Π.χ. ας ρίξουμε μια ματιά στην ατιμωρησία του θεσμικώς κατοχυρωμένου εγκλήματος το οποίο προέρχεται από τους ίδιους τους θεωρούμενους ως κοινωνικούς ταγούς, ή στην αστυνομική προστασία – σωματοφυλακή, που χορηγείται αφειδώς και προκλητικά σε γνωστούς – αγνώστους εγκληματίες τής «καλής κοινωνίας», πολιτικούς, ιερωμένους, μεγαλοεπιχειρηματίες, δημοσιογράφους, δικαστές κ.λπ…

Η δουλειά της αστυνομίας είναι ίδια με του μαντρόσκυλου: προστατεύει κατεξοχήν το αφεντικό από το κοπάδι αλλά, επίσης αν χρειαστεί προστατεύει και το κοπάδι από τους κακούς λύκους «εγκληματίες», ώστε να μπορεί το αφεντικό να ξυρίζει, να αρμέγει και να σφάζει το κοπάδι του μονοπωλιακά και νόμιμα.

Θεωρώ αφέλεια να πιστεύουμε ότι η αστυνομία είναι για «να κυνηγάει το έγκλημα» γενικώς, ή για να «προσφέρει στον πολίτη».  Επιπλέον όσοι θέλουν να «προσφέρουν» χωρίς προηγουμένως να έχουν ψαχτεί λίγο, έχουν σοβαρό πρόβλημα ψυχικής ισορροπίας. Νομίζουν ότι είναι μικροί θεοί και ήδη έχουν σχηματίσει μια απαξιωτική οπτική και συμπεριφορά για τους άλλους. Χρειάζεσαι μεγάλη ψυχική προετοιμασία πριν ισχυριστείς ελαφρά τη καρδία ότι μπορείς να βοηθήσεις σε τόσο μαζικό επίπεδο. Και θεωρώ επίσης ότι όποιος ξεκινάει την επαγγελματική του ζωή με τέτοια σωτηριολογική οπτική και ιεραποστολικό ζήλο δηλ. να «προσφέρει» γενικώς, είναι στον προθάλαμο να κάνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Όπως λένε «ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις». Και στο κάτω κάτω μπορείς να «προσφέρεις» από οποιαδήποτε θέση, αν τρελένεσαι για «προσφορά».

Έχω συναντήσει κι εγώ ευγενικούς αστυνομικούς αλλά και οι ναζί βασανιστές ήσαν ευγενέστατοι και καλοκάγαθοι οικογενειάρχες, που μεταμορφώνονταν αν χρειαζόταν. Εγώ πιστεύω ότι δεν γεννήθηκε ακόμα ο μπάτσος που θα τον διατάξουν π.χ. να χτυπήσει πολίτες σε μια διαδήλωση και θα αρνηθεί να εκτελέσει τη διαταγή, παραιτούμενος. Οι «ευγενικοί» στους οποίους αναφέρεσαι έχουν σίγουρα δει πολλά εγκλήματα των συναδέλφων τους και τα έχουν κάνει γαργάρα, δηλ. τα έχουν συγκαλύψει, δηλ. είναι συνένοχοι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: